Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki bolognese - faszerowane bułeczki mięsem mielonym
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5435
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8809
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7622
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5209
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5435
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8809
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7622
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5209
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy poł szklanki letniego mleka, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 10 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone. Całość doprawić solą pieprzem, oregano, papryką i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i całość smażyć na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto wyjąć z miski i uformować wałek, podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blacie. Wyłożyć cały farsz na przygotowane krążki. Dodać po łyżce sera na krążek. Całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut bez teromoobiegu. Smacznego!