Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z nadzieniem z pieczarek i cebuli to doskonała przekąska do pracy, ale też pomysł na szybką kolację. Zobacz, jak je przygotować.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1441
Polecam.
Odsłon: 233
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 47
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1441
Polecam.
Odsłon: 233
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 47
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Składniki
Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki i przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj odrobinę wody i podsmażaj na średniej mocy palnika (początkowo pod przykryciem, a później bez przykrycia by odparowała cała woda, którą wypuszczą grzyby). Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż ją z dodatkiem oleju na patelni. Gdy będzie podsmażona, połącz ją z pieczarkami, dodaj do smaku sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Drożdże rozkrusz i włóż do miseczki, dodaj nieco ciepłego (nie może być gorące) mleka i łyżkę mąki – wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść i przestudź. Gdy drożdże wyrosną umieść wszystkie składniki w misce i połącz. Na początku możesz użyć kuli do ciasta lub mikser z hakami do ciasta drożdżowego, a następnie zagnieć ciasto rękoma. Odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Na każdą rozwałkowaną część ciasta wyłóż pieczarki z cebulą (pamiętaj, by zostawić jeden brzeg wolny na szerokości około 2 cm). Ciasto zawiń w rulon – rozpocznij od brzegu, na którym znajdują się pieczarki, a następnie pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm.
Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut (jeśli Twoje bułeczki są większe, konieczne może być wydłużenie czasu pieczenia).