Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z nadzieniem z pieczarek i cebuli to doskonała przekąska do pracy, ale też pomysł na szybką kolację. Zobacz, jak je przygotować.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        
                Składniki
Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki i przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj odrobinę wody i podsmażaj na średniej mocy palnika (początkowo pod przykryciem, a później bez przykrycia by odparowała cała woda, którą wypuszczą grzyby). Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż ją z dodatkiem oleju na patelni. Gdy będzie podsmażona, połącz ją z pieczarkami, dodaj do smaku sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Drożdże rozkrusz i włóż do miseczki, dodaj nieco ciepłego (nie może być gorące) mleka i łyżkę mąki – wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść i przestudź. Gdy drożdże wyrosną umieść wszystkie składniki w misce i połącz. Na początku możesz użyć kuli do ciasta lub mikser z hakami do ciasta drożdżowego, a następnie zagnieć ciasto rękoma. Odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Na każdą rozwałkowaną część ciasta wyłóż pieczarki z cebulą (pamiętaj, by zostawić jeden brzeg wolny na szerokości około 2 cm). Ciasto zawiń w rulon – rozpocznij od brzegu, na którym znajdują się pieczarki, a następnie pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm.
Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut (jeśli Twoje bułeczki są większe, konieczne może być wydłużenie czasu pieczenia).