Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z nadzieniem z pieczarek i cebuli to doskonała przekąska do pracy, ale też pomysł na szybką kolację. Zobacz, jak je przygotować.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2558
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3202
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6434
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2558
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3202
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6434
Składniki
Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki i przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj odrobinę wody i podsmażaj na średniej mocy palnika (początkowo pod przykryciem, a później bez przykrycia by odparowała cała woda, którą wypuszczą grzyby). Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż ją z dodatkiem oleju na patelni. Gdy będzie podsmażona, połącz ją z pieczarkami, dodaj do smaku sól i pieprz, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Drożdże rozkrusz i włóż do miseczki, dodaj nieco ciepłego (nie może być gorące) mleka i łyżkę mąki – wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść i przestudź. Gdy drożdże wyrosną umieść wszystkie składniki w misce i połącz. Na początku możesz użyć kuli do ciasta lub mikser z hakami do ciasta drożdżowego, a następnie zagnieć ciasto rękoma. Odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 3 części i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Na każdą rozwałkowaną część ciasta wyłóż pieczarki z cebulą (pamiętaj, by zostawić jeden brzeg wolny na szerokości około 2 cm). Ciasto zawiń w rulon – rozpocznij od brzegu, na którym znajdują się pieczarki, a następnie pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm.
Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20-25 minut (jeśli Twoje bułeczki są większe, konieczne może być wydłużenie czasu pieczenia).