Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki na burgery

Bułki na burgery

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 542

Dodano:

Odsłon: 1168

Przepis na domowe bułki na burgery, oraz pomysł na świetną kolację. Burger z gotowanym burakiem.

Składniki

  • Bułki:
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • Burger:
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 szt. ogórków konserwowych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 śr. wielkości ugotowany burak
  • 1 czerwona cebula
  • 8 plastrów sera chedar
  • majonez
  • ketchup
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułki:
    Drożdże wsyp do 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i cukru. Całość dokładnie wymieszaj widelcem i odstaw na bok na 10 min.
    Do osobnej miski daj mąkę oraz sól.
    Dodaj do mąki odstany zaczyn i wymieszaj. 1 jajko wymieszaj z 1 szkl. letniego mleka i dodaj do mąki. Wyrabiaj ciasto mniej więcej przez 10-15 min. aż będzie sprężyste i lekko będzie odchodzić od ręki. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki (około 1 -2 łyżek). Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.

  2. Bułki c.d.
    Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku.

  3. Burgery:
    Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku.

  4. Bułkę przekrój wzdłuż i na dół burgera połóż liść sałatym następnie mięso, na wierzch plasterek sera typu chedar. Na ser pomidor, plasterek cebuli i ogórka. Posmaruj z wierzchu majonezem. Górę bułki posmaruj ketchupem od spodu. Nałóż wierzch bułki na burgera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kiko 26 stycznia 2 i 3 punkt to samo się skopiowało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 23 stycznia Super bułki. Niektórzy dają masło jeszcze, ale widać że i bez niego się da zrobić. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń