Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buły suwalskie to drożdżowe bułeczki z aromatycznym nadzieniem mięsnym – nieco wilgotnym, lekko słodkawym, rozpływającym się w ustach.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3286
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 213
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5396
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5027
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3286
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 213
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5396
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5027
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki włóż do miski robota kuchennego i wymieszaj wszystko za pomocą haka do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach, do uzyskania gładkiego ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Podsmaż cebulkę z cukrem do jego rozpuszczenia, a następnie dodaj czosnek i smaż całość przez kolejną minutę. Zdejmij i przestudź.
W misce wymieszaj mięso z zawartością patelni oraz wszystkimi pozostałymi składnikami, na stosunkowo jednolitą masę.
Złóż bułeczki. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość ok. 3 mm. Wytnij z niego koła o średnicy ok. 6 cm.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim delikatnie krążki. Następnie umieść na środku po 1-2 łyżeczki farszu. Brzegi krążka ciasta zwiń do góry i złącz je ze sobą ozdobną falbanką. Nadzienia powinno być na tyle dużo, by brzegi nie przykrywały nadzienia w całości.
Uformowane bułeczki posmaruj ponownie jajkiem.
Buły suwalskie odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym. Piecz je w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez ok. 20 minut lub do zezłocenia i upieczenia mięsa.
Gotowe wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.