Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buły suwalskie to drożdżowe bułeczki z aromatycznym nadzieniem mięsnym – nieco wilgotnym, lekko słodkawym, rozpływającym się w ustach.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 403
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15150
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1843
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 735
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 403
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15150
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1843
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki włóż do miski robota kuchennego i wymieszaj wszystko za pomocą haka do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach, do uzyskania gładkiego ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Podsmaż cebulkę z cukrem do jego rozpuszczenia, a następnie dodaj czosnek i smaż całość przez kolejną minutę. Zdejmij i przestudź.
W misce wymieszaj mięso z zawartością patelni oraz wszystkimi pozostałymi składnikami, na stosunkowo jednolitą masę.
Złóż bułeczki. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość ok. 3 mm. Wytnij z niego koła o średnicy ok. 6 cm.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim delikatnie krążki. Następnie umieść na środku po 1-2 łyżeczki farszu. Brzegi krążka ciasta zwiń do góry i złącz je ze sobą ozdobną falbanką. Nadzienia powinno być na tyle dużo, by brzegi nie przykrywały nadzienia w całości.
Uformowane bułeczki posmaruj ponownie jajkiem.
Buły suwalskie odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym. Piecz je w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez ok. 20 minut lub do zezłocenia i upieczenia mięsa.
Gotowe wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.