Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki obiadowe

Buraczki obiadowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 161

Popularne do kotleta schabowego , mielonego oraz wielu innych potraw.

Składniki

  • * 0.5 kg buraków * 1 spora cebula * Sok z cytryny. Około 4 łyżki * 1 duże jabłko * Oliwa z oliwek - około 4 łyżek * Sól , piepr
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczki obiadowe

Przygotowanie

  1. Buraki oczyszczam , usuwam liście , dokładnie myję aby nie było ziemi.
    Wkładam do garnka i gotuję do miękkości. Wody powinno być tyle aby zakryły całe buraki.
    Buraki gotują się dość długo . Około godziny , zależnie od ich wielkości.
    Ugotowane buraki odlewam i zalewam zimną wodą , dzięki czemu bez problemu będziemy mogli je obrać .
    Obrane buraczki oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach .Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków.Zostało nam już tylko doprawienie wedle własnych smaków .
    Buraczki doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny , trzeba uważać żeby nie było pestek .
    Dodajemy również oliwę z oliwek - ja również używam oleju lnianego . Do smaku doprawiamy minimalną ilością soli , pieprzem mielonym . Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dajemy więcej pieprzu . Cukru dodajemy stopniowo , smakując . Całość dokładnie mieszamy . Jeżeli brakuje nam kwaskowości lub słodyczy należy jeszcze odrobinę dodać soku z cytryny lub cukru.
    Buraczki najlepiej zrobić wcześniej przed obiadem aby mogły postać i nabrać jeszcze lepszego smaku.

  2. Czas przygotowanie ponad 60 minut powiązałam z czasem gotowania buraków , gdyż to jest najdłuższe w tym całym przepisie .

    https://www.malgoskawkuchni.com

    Zapraszam serdecznie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń