Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne do kotleta schabowego , mielonego oraz wielu innych potraw.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 228
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 228
Składniki
Buraki oczyszczam , usuwam liście , dokładnie myję aby nie było ziemi. Wkładam do garnka i gotuję do miękkości. Wody powinno być tyle aby zakryły całe buraki. Buraki gotują się dość długo . Około godziny , zależnie od ich wielkości. Ugotowane buraki odlewam i zalewam zimną wodą , dzięki czemu bez problemu będziemy mogli je obrać . Obrane buraczki oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach .Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków.Zostało nam już tylko doprawienie wedle własnych smaków . Buraczki doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny , trzeba uważać żeby nie było pestek . Dodajemy również oliwę z oliwek - ja również używam oleju lnianego . Do smaku doprawiamy minimalną ilością soli , pieprzem mielonym . Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dajemy więcej pieprzu . Cukru dodajemy stopniowo , smakując . Całość dokładnie mieszamy . Jeżeli brakuje nam kwaskowości lub słodyczy należy jeszcze odrobinę dodać soku z cytryny lub cukru. Buraczki najlepiej zrobić wcześniej przed obiadem aby mogły postać i nabrać jeszcze lepszego smaku.
Czas przygotowanie ponad 60 minut powiązałam z czasem gotowania buraków , gdyż to jest najdłuższe w tym całym przepisie . https://www.malgoskawkuchni.com Zapraszam serdecznie