Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne do kotleta schabowego , mielonego oraz wielu innych potraw.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44732
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44732
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Buraki oczyszczam , usuwam liście , dokładnie myję aby nie było ziemi. Wkładam do garnka i gotuję do miękkości. Wody powinno być tyle aby zakryły całe buraki. Buraki gotują się dość długo . Około godziny , zależnie od ich wielkości. Ugotowane buraki odlewam i zalewam zimną wodą , dzięki czemu bez problemu będziemy mogli je obrać . Obrane buraczki oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach .Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków.Zostało nam już tylko doprawienie wedle własnych smaków . Buraczki doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny , trzeba uważać żeby nie było pestek . Dodajemy również oliwę z oliwek - ja również używam oleju lnianego . Do smaku doprawiamy minimalną ilością soli , pieprzem mielonym . Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze dajemy więcej pieprzu . Cukru dodajemy stopniowo , smakując . Całość dokładnie mieszamy . Jeżeli brakuje nam kwaskowości lub słodyczy należy jeszcze odrobinę dodać soku z cytryny lub cukru. Buraczki najlepiej zrobić wcześniej przed obiadem aby mogły postać i nabrać jeszcze lepszego smaku.
Czas przygotowanie ponad 60 minut powiązałam z czasem gotowania buraków , gdyż to jest najdłuższe w tym całym przepisie . https://www.malgoskawkuchni.com Zapraszam serdecznie