Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burek ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego... rewelacja. Taki obiad robi się dosłownie chwilę, potem na niecałe pół godziny do piekarnika i macie coś innego niż standard. Zróbcie koniecznie, a przekonacie się o czym mówię :-) Poniżej przepis na 3 sztuki:
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 27
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 95
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 27
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 95
Składniki
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Stopniowo dodawać liście szpinaku aż stracą objętość. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie dodać do niego kawałki pokruszonej fety i wymieszać.
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć jeden płat ciasta filo. Posmarować go roztopionym masłem. Nałożyć drugi płat ciasta i dokładnie docisnąć. Na to wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć cześć szpinaku, zwinąć boki i całe ciasto zawinąć w rulon, który następnie zwinąć w ślimak. To samo powtórzyć jeszcze dwa razy, żeby powstały 3 ślimaki.
Każdy burek posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ziarenkami czarnuszki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na ok. 25-30 minut do zrumienienia. Po wyjęciu od razu podawać. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym :-) SMACZNEGO!!!