Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burger drwala to jesienno-zimowy przebój największej sieci fast foodów w Polsce. Sama z ciekawości spróbowałam w zeszłym roku i stwierdziłam, że można to zrobić lepiej ;). Wypróbujcie mojej wersji z soczystą wołowiną, panierowanym serem, boczkiem i warzywami. To świetna kompozycja smaków i tekstur. Bardzo konkretna propozycja na obiad w zimny dzień.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 949
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 250
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 949
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 250
Składniki
Burger drwala składa się z kilku części - najlepiej aby wszystkie były gotowe w jednym czasie. Na początku szykujemy dodatki. Składniki na sos mieszamy. Pomidora i cebulę kroimy w plasterki. Mięso wołowe mieszamy z olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy. Plastry sera obtaczamy delikatnie w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Bułki kroimy na pół. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, a w tym czasie smażymy boczek, burgery i ser. Najlepiej przygotować 2 patelnie. Na jednej podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy. Do wytopionego tłuszczu dodajemy trochę oleju. Smażymy ser z obu stron, aż będzie lekko zarumieniony. Na drugiej patelni smażymy burgery. Długość smażenia zależy od grubości i naszych preferencji, ja polecam po 2-3 minuty z każdej strony. Odstawiamy na kolejne 3 minuty, aby odpoczęły (można zawinąć burgery na ten czas folią aluminiową). Podgrzane bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, burgera, ser, boczek i drugą porcję sosu.