Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :)
Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy.
Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.
Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli.
Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Życzę smacznego! :)
Proste i smaczne urozmaicenie dla ziemniaków do obiadu. Nie przepadam za kasz...
Odsłon: 3233
Propozycja na smaczne i delikatne puree z korzeni pietruszki, które może być...
Odsłon: 7482
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 165
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 25
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 115
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 165
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 25
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 115
Składniki
Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy.
Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.
Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli. Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem. Kotleciki...
Odsłon: 135
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 147