Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :)
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 154
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 154
Składniki
Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy.
Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.
Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli. Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)