Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery z łososia na marchewkowym puree

Burgery z łososia na marchewkowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24977

Dodano:

Odsłon: 622

Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :)

Składniki

  • BURGERY:
  • 400 g świeżego łososia (bez skóry)
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 2 czubate łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • PUREE MARCHEWKOWE:
  • 3 duże marchewki
  • plaster masła
  • sól do smaku
  • LEKKI SOS CZOSNKOWY:
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego koperku
  • sok z cyrtyny
  • cukier brzozowy (ksylitol)
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • szczypiorek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy.

  3. Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.

  4. W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.

  5. Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli.

    Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 30 września 2015 No, no, Kasiu, chyba wproszę się do Ciebie na poczęstunek :D Rewelacja!!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń