Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi calzone z dwoma serami: żółtym, camembertem i innymi dodatkami. Idealne na obiad lub na kolację:) Polecam:)!
**Ciasto:
Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przełożyć serek, wlać olej, mleko i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę w misce.
*Sos pomidorowy:
Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić na chwile na bok.
*Dodatki:
Serki camemberty pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki (w zależności od postaci sera).
Cebulkę szalotkę pokroić w piórka, a dymkę drobno.
Pomidora pokroić w plastry.
Pieczarki umyć, lekko oczyścić i pokroić w plasterki.
**Formowanie ciasta:
Ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować kulkę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i średnicę ok. 21 cm.
*Wykończenie:
Na każdym blacie ciasta dokładnie rozsmarować sos pomidorowy. Na bokach każdego blatu dookoła rozłożyć plasterki serków camembertów i zagiąć rogi ciasta.
Na sos pomidorowy na każdym blacie ciasta rozłożyć ser i na jednej połowie pozostałe dodatki. Jak wszystkie dodatki są rozłożone ciasto zagiąć na kształt pieroga i dokładnie pozaginać rogi.
Gotowe pierogi calzone przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane lekko olejem ( na jednej dużej blasze o wymiarach 60 x 60 cm zmieszczą się dwa pierogi calzone).
Pierogi calzone piec w piekarniku ( po jednej blasze) nagrzanym do temperatury ok. 220 oC przez ok. 20 minut.
Upieczone pierogi calzone przełożyć na talerz.
Smacznego :) !!!
Kto z nas nie lubi pizzy? Przygotowana na chrupiącym, drożdżowym cieście z ul...
Odsłon: 225
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 130
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 140
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 132
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 97
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 246
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33722
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 130
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 140
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 132
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 97
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 246
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33722
Składniki
**Ciasto: Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przełożyć serek, wlać olej, mleko i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę w misce.
*Sos pomidorowy: Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić na chwile na bok. *Dodatki: Serki camemberty pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki (w zależności od postaci sera). Cebulkę szalotkę pokroić w piórka, a dymkę drobno. Pomidora pokroić w plastry. Pieczarki umyć, lekko oczyścić i pokroić w plasterki.
**Formowanie ciasta: Ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować kulkę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i średnicę ok. 21 cm.
*Wykończenie: Na każdym blacie ciasta dokładnie rozsmarować sos pomidorowy. Na bokach każdego blatu dookoła rozłożyć plasterki serków camembertów i zagiąć rogi ciasta. Na sos pomidorowy na każdym blacie ciasta rozłożyć ser i na jednej połowie pozostałe dodatki. Jak wszystkie dodatki są rozłożone ciasto zagiąć na kształt pieroga i dokładnie pozaginać rogi. Gotowe pierogi calzone przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane lekko olejem ( na jednej dużej blasze o wymiarach 60 x 60 cm zmieszczą się dwa pierogi calzone).
Pierogi calzone piec w piekarniku ( po jednej blasze) nagrzanym do temperatury ok. 220 oC przez ok. 20 minut.
Upieczone pierogi calzone przełożyć na talerz. Smacznego :) !!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chorwackie klopsiki
Dania główne
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Dania główne
Zapiekanka z cukinią
Dania główne
Kotlety Hakuna Matata
Chorwackie klopsiki
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 344
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków różnią się od tych z ziemniaków zesz...
Odsłon: 288