Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi calzone z dwoma serami: żółtym, camembertem i innymi dodatkami. Idealne na obiad lub na kolację:) Polecam:)!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 422
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 772
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 375
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 422
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 772
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 375
Składniki
**Ciasto: Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przełożyć serek, wlać olej, mleko i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę w misce.
*Sos pomidorowy: Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić na chwile na bok. *Dodatki: Serki camemberty pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki (w zależności od postaci sera). Cebulkę szalotkę pokroić w piórka, a dymkę drobno. Pomidora pokroić w plastry. Pieczarki umyć, lekko oczyścić i pokroić w plasterki.
**Formowanie ciasta: Ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować kulkę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i średnicę ok. 21 cm.
*Wykończenie: Na każdym blacie ciasta dokładnie rozsmarować sos pomidorowy. Na bokach każdego blatu dookoła rozłożyć plasterki serków camembertów i zagiąć rogi ciasta. Na sos pomidorowy na każdym blacie ciasta rozłożyć ser i na jednej połowie pozostałe dodatki. Jak wszystkie dodatki są rozłożone ciasto zagiąć na kształt pieroga i dokładnie pozaginać rogi. Gotowe pierogi calzone przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane lekko olejem ( na jednej dużej blasze o wymiarach 60 x 60 cm zmieszczą się dwa pierogi calzone).
Pierogi calzone piec w piekarniku ( po jednej blasze) nagrzanym do temperatury ok. 220 oC przez ok. 20 minut.
Upieczone pierogi calzone przełożyć na talerz. Smacznego :) !!!