Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam, bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone, trzeba kroić nożem, a takie małe, można spokojnie jeść ręką, jak bułkę. W prawdzie, jest przy tym trochę więcej pracy, ale naprawdę warto :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11655
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11655
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto.( Ja wyrobiłam mikserem z hakami.) Wyrobione ciasto obsypać mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora. Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Wyłączyć gaz i dodać tuńczyka. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części. Mnie wyszło 12 kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pieroga.
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 15-20 minut,