Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone - pieczony pieróg z ciasta pizzowego

Calzone - pieczony pieróg z ciasta pizzowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 733

Danie "na winie" - calzone można nadziać tym, co macie akurat w lodówce, u mnie wersja z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i jalapeno

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Ciasto robimy dokładnie tak samo jak na pizzę (jest w moich przepisach, zapraszam :P)

    Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta.

    Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Farsz:
    Na oleju podsmażamy mięso z przesiśniętym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy resztę dodatków (bez mozarelli) i przyprawiamy. Oczywiście możecie zrobić zupełnie inny wkład, jednak według mnie, mięso mielone z mozarellą jest idealne.
    Farsz smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody.

    Ważne!
    Farsz musi być dobrze wystudzony przed wykładaniem na ciasto. Jeśli bedzie ciepły w cieście zrobią się dziuty, niestety wiem to z doświadczenia.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rociągamy lub rozwałkowujemy. Podczas rozciągania ciasto podsypujemy kaszą manną, sprawdza się lepiej niż mąka.
    Moje ciasto miało około 8-9 mm grubości. Na ciasto wykładamy zimny farsz i pokrojona na plasty mozarellę.

    Formujemy pieroga i zalepiamy wewntualne dziury.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Ja robiłam na kamieniu, więc wystarczyły 4 minuty, na blaszce powinien poleżeć dłużej. Ciasto musi się ładnie zrumienić, ale nie spalić.

  3. Składniki wystarczą na wykonanie 2 dyużych pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń