Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie "na winie" - calzone można nadziać tym, co macie akurat w lodówce, u mnie wersja z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i jalapeno
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47626
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165240
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 339
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47626
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165240
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 339
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Składniki
Ciasto: Ciasto robimy dokładnie tak samo jak na pizzę (jest w moich przepisach, zapraszam :P) Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Na oleju podsmażamy mięso z przesiśniętym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy resztę dodatków (bez mozarelli) i przyprawiamy. Oczywiście możecie zrobić zupełnie inny wkład, jednak według mnie, mięso mielone z mozarellą jest idealne. Farsz smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ważne! Farsz musi być dobrze wystudzony przed wykładaniem na ciasto. Jeśli bedzie ciepły w cieście zrobią się dziuty, niestety wiem to z doświadczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rociągamy lub rozwałkowujemy. Podczas rozciągania ciasto podsypujemy kaszą manną, sprawdza się lepiej niż mąka. Moje ciasto miało około 8-9 mm grubości. Na ciasto wykładamy zimny farsz i pokrojona na plasty mozarellę. Formujemy pieroga i zalepiamy wewntualne dziury. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Ja robiłam na kamieniu, więc wystarczyły 4 minuty, na blaszce powinien poleżeć dłużej. Ciasto musi się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Składniki wystarczą na wykonanie 2 dyużych pierogów.