Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie "na winie" - calzone można nadziać tym, co macie akurat w lodówce, u mnie wersja z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i jalapeno
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Ciasto: Ciasto robimy dokładnie tak samo jak na pizzę (jest w moich przepisach, zapraszam :P) Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i większość wody. Wszystko zagniatamy. Do reszty wody dorzucamy sól i dodajemy do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt wodniste dodajmy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Na oleju podsmażamy mięso z przesiśniętym czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy resztę dodatków (bez mozarelli) i przyprawiamy. Oczywiście możecie zrobić zupełnie inny wkład, jednak według mnie, mięso mielone z mozarellą jest idealne. Farsz smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ważne! Farsz musi być dobrze wystudzony przed wykładaniem na ciasto. Jeśli bedzie ciepły w cieście zrobią się dziuty, niestety wiem to z doświadczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rociągamy lub rozwałkowujemy. Podczas rozciągania ciasto podsypujemy kaszą manną, sprawdza się lepiej niż mąka. Moje ciasto miało około 8-9 mm grubości. Na ciasto wykładamy zimny farsz i pokrojona na plasty mozarellę. Formujemy pieroga i zalepiamy wewntualne dziury. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Ja robiłam na kamieniu, więc wystarczyły 4 minuty, na blaszce powinien poleżeć dłużej. Ciasto musi się ładnie zrumienić, ale nie spalić.
Składniki wystarczą na wykonanie 2 dyużych pierogów.