Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Camembert pieczony, grillowany czy smażony na patelni znają dziś chyba wszyscy. Jest to proste danie bezmięsne, które można z łatwością zjeść w wielu restauracjach, a nawet w rozmaitych sieciówkach. Stanowi więc popularną propozycję dla wegetarian, jeśli szef kuchni nie ma ciekawszych pomysłów na dania wegetariańskie. W moim domu taki opiekany camembert podaje się już od początku lat dziewięćdziesiątych, gdy znalazłam tę smakowitą propozycję w którejś z niemieckich gazetek kulinarnych. Najpierw smażyłam camembert zanurzony w gęstym cieście naleśnikowym, później przez długie lata panierowałam jak kotlet schabowy. Teraz przygotowuję wersję najszybszą i najzdrowszą, bo pieczoną w airfryerze, czyli we frytkownicy beztłuszczowej.
Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2859
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2859
Składniki
Po wszystkich wcześniejszych wersjach opiekanego camemberta, pysznych, choć nieco pracochłonnych (nie lubię panierować!) zakup frytkownicy beztłuszczowej stał się wielkim ułatwieniem. Wcześniej moje serki z patelni wyglądały jak na zdjęciu. I z pewnością każdy umie takie zrobić.
Wyjmij sery z opakowania. Nie musisz ich natłuszczać ani panierować. Połóż krążki bezpośrednio na dnie ażurowego koszyka z powłoką nieprzywierającą. Tylko jeśli masz bardzo dojrzałe camemberty, to lepiej będzie dla bezpieczeństwa położyć je na czymś, co nie ma dziurek. Użyj foremki, patelenki, papieru do pieczenia. Mój camembert był raczej świeży i nie za bardzo dojrzały, więc mogłam ułożyć go bezpiecznie na dziurkowanym dnie kosza.
Włącz urządzenie na 200 stopni i 5 minut. Nie trzeba rozgrzewać wcześniej, można piec od razu.
W czasie tych 5 minut wnętrze serka rozgrzeje się, zmięknie i lekko upłynni, zyskując aksamitność i wspaniały smak oraz konsystencję.
Skórka z pleśnią trzyma tę płynność w ryzach, dlatego staraj się jej nie uszkodzić przy wyjmowaniu sera na talerz.
Można użyć szerokiej łopatki albo delikatnych szczypiec.
Upieczony bądź usmażony camembert możesz podać w dowolny sposób. Tym razem pełnił u mnie rolę „kotleta”, obok którego znalazły się ziemniaki z koperkiem, duszona młoda kapusta, kiszony ogórek i młode rzodkiewki.
Pieczony camembert możesz też podać jako dodatek do jakiejś sałatki albo na grzance. Albo na inne sposoby, które podpowie Ci kreatywność i wyobraźnia.
Do opiekanego camemberta bardzo dobrze pasuje odrobina żurawiny lub borówki do mięs, albo dowolny chutney. Przykładowe przepisy na dodatki do camemberta znajdziesz na blogu. Smacznego!