Do góry

Dania główne Przepis na:

Canelloni ze szpinakiem i brokułami

Canelloni ze szpinakiem i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 910

Dodano:

Odsłon: 2397

Bardzo pyszne danie i wcale nie bardzo pracochłonne

Składniki

  • opakowanie canelloni
  • brokuły
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół klimka twarożku chudego lub półtłustego
  • 2 szklanki sosu beszamelowego
  • 250g starego twadego sera żółtego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz do canelloni:
    ugotować brokuły, ostudzić i rozdrobnić
    zeszklić czosnek na łyżce oleju, dodać szpinak, poddusić
    po ostudzeniu składniki wymieszać, dodać rozdrobniony twarożek, doprawić solą i pieprzem.

  2. napełnić farszem canelloni, ja użyłam taki makaron , którego nie trzeba wcześniej gotować ( łatwiej jest napełnić)

  3. Sos beszamelowy:
    na 2 łyżkach masła podsmażyć ( zrumienić) 2 łyżki mąki, następnie dodać dwie szklanki zimnego mleka mieszając trzepaczką, podgrzać ( nie gotować ) aż sos zacznie gęstnieć, wtedy zdjąć z palnika, doprawić solą , pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej

  4. żaroodporne naczynie pasmarować masłem, ułożyć canelloni, polać sosem beszamelowym, posypać tartym serem.

  5. piec w temp. 190st, najpierw 20 minut przykryte folią aluminiową, a następnie jeszcze ok. 15-20min bez przykrycia.
    Smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń