Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z groszkiem

Cannelloni z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1041

Dodano:

Odsłon: 2555

Pyszne cannelloni pod grubą warstwą sosu beszamelowego.

Składniki

  • 250 g makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego
  • opakowanie pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem (Pudliszki)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 40 g tartego parmezanu
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Przesmażamy na oleju mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Mięso zalewamy pomidorami a następnie dodajemy odcedzony zielony groszek.

  2. SOS BESZAMELOWY:
    Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

  3. Nie gotujemy cannelloni. Napełniamy farszem rurki makaronu i układamy jednowarstwowo w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym i zapiekamy przykryte przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Następnie posypujemy parmezanem i zapiekamy, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 20 maja 2013 Pychota,ulubione smaki mojego mężczyzny:)A więc do dzieła.Ocenka i dzięki Maluszku:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń