Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to pyszne danie nawiązujące do kuchni włoskiej, skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z aromatyczną nutą bazylii.
Naczynie żaroodporne, rękaw cukierniczy
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Przygotuj sos. Pomidory zblenduj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej pasty. Jeśli chcesz, możesz zostawić większe kawałki dla smaku.
Do garnka wlej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek. Delikatnie podsmaż przez minutę, nie doprowadzając do zbrązowienia. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Dołóż drobno poszatkowaną bazylię, sól i pieprz. Gotuj całość na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec dodaj masło i rozpuść je pod wpływem ciepła z sosu. Zdejmij całość z ognia.
Przygotuj cannelloni. Mrożony szpinak rozmroź i dobrze odsącz z nadmiaru płynu. Do miski włóż szpinak, ser ricotta, parmezan, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim każdą rurkę cannelloni. Jeśli nie masz rękawa, ostrożnie wypełnij makaronowe rurki przy użyciu łyżeczki.
Do naczynia żaroodpornego wlej ok. 1/4 sosu. Napełnione rurki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Polej je resztą sosu, a następnie posyp tartą mozzarellą i parmezanem.
Wstaw cannelloni ze szpinakiem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut pod folią aluminiową. Następnie zdejmij ją i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch będzie złoty i przyrumieniony.
Wyjmij zapiekankę z pieca i odstaw na 10 minut przed podaniem.