Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni ze szpinakiem,mięsem i sosem pomidorowym.

Cannelloni ze szpinakiem,mięsem i sosem pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 1959

Inspiracje zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera trochę przerobiłam a jak mówi Jamie-" jeśli zapamiętasz jeden mój przepis przekaż go znajomym"co właśnie uczyniłam:)

Składniki

  • 400g mięsa mielonego
  • 5 kostek mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w puszcze
  • małe chili
  • ok 60 g chedarra lub innego sera
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • oliwa
  • sol,pieprz,wegeta
  • makaron cannelloni
  • bazylia suszona
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cannelloni ze szpinakiem,mięsem i sosem pomidorowym.

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę podduszamy na oliwie,dodajemy szpinak w kostkach i mięso mielone(ja miałam zmieloną łopatkę ale można użyć innego)Dusimy to razem około 15 minut.

  2. Dodajemy na końcu duszenia sól, pieprz 2 łyżeczki musztardy(można użyć także innej niekoniecznie musi być angielska)i 4 łyżki śmietanki 30% oraz połowę startego sera (ja nie miałam cheddara ale zamiennik cheddar do smarowania i dodałam 2 łyżki)dusimy na małym ogniu jeszcze tak około 3 min aby śmietanka się zredukowała.Zostawiamy do ostygnięcia.

  3. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy czosnek drobno posiekany z połówką czerwonego chilli (2 min)dodajemy pomidory w puszce i szczyptę bazylii kilka minut gotujemy na delikatnym ogniu doprawiamy solą pieprzem i szczyptą wegety.

  4. Napełniamy rurki makaronu farszem(mnie wyszło 14 rurek cannelloni)układamy w naczyniu żaroodpornym.

  5. Rurki zalewamy sosem pomidorowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st.na pół godzinki.Po upieczeniu posypujemy resztą sera jeszcze wkładamy na minutkę do piekarnika aby ser się rozpuścił.

  6. Możemy podawać.

  7. Smacznego:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń