Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię proste dania pełne warzyw,aromatów i smaków. Jednym z takich dań jest caponata. Z sycylijską caponatą jest podobnie jak z polskim bigosem:pewny jest jedynie główny składnik - bakłażan/kapustą a reszta to już kwestia upodobań, ulubionych smaków i dostępnych składników. Caponatę możemy serwować na ciepło lub zimno. Możemy podawać z ryżem lub bagietką. Może być daniem głównym dla wegetarian lub dodatkiem do dań mięsnych. A nadmiar warto zapasteryzować by cieszyć się smakiem lata w środku zimy.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Paprykę myjemy,przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona, układamy na blaszce,skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok.20 min - aż skórka ściemnieje.Paprykę odstawiamy do wystudzenia a następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Bakłażana wraz ze skórką kroimy na plastry o grubości ok.1,5 cm, solimy z obu stron /ok.1 płaska łyżka soli na całość/ i odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu plastry warzywa wycieramy z obu stron ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i wrzucamy bakłażana.Smażymy ok.10 min od czasu do czasu mieszając Bakłażana zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet winny, pieprz i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną pieczoną paprykę wraz z sokiem,który powstał w czasie pieczenia. Na koniec dodajemy odsączone oliwki /pokrojone na ćwiartki/ ,kapary i ostatecznie doprawiamy do smaku.Dusimy jeszcze 3-5 min. kilkakrotnie mieszając. * Pomidory wcześniej sparzyłam i obrałam że skórki ale nie jest to konieczne. * Papryki nie musimy wcześniej piec- możemy surową dodać do cebuli. Nie lubię farfocli w daniach dlatego usuwam skórki z papryki i pomidorów. * Danie możemy przygotować w większej ilości a nadmiar przełożyć do słoików i pasteryzować 13-15 min.