Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 240
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 267
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 164
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2289
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 240
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 267
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 164
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2289
Składniki
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy. Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku. Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię. Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.