Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16413
Dodano: 02.08.2018
Odsłon: 2249
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy.
Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku.
Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę.
Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię.
Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę.
W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem.
Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy.
Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KORAL 12 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Januszu816 w obecnych czasach biszkopty nie są biszkoptami itd.A z nazewnictwem Caponaty Gulaszem spotkałam się już nie raz, więc jak widzisz nawet to nie mój wymysł.Pozdrawiam.
6 Kto głosował? | Odpowiedz

anonymous.270181 12 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Nazywanie tej potrawy gulaszem to nadużycie. Caponata to nie gulasz0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 03 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
bardzo smaczne danie3 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 02 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Smacznie :-)4 Kto głosował? | Odpowiedz