Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 430
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1664
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14494
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 430
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1664
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14494
Składniki
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy. Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku. Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię. Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.