Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4468
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1075
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3238
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38801
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4468
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1075
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 474
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3238
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38801
Składniki
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy. Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku. Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię. Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.