Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 718
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 718
Składniki
Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy. Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku. Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię. Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.