Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolno, z atencją i starannie gotowany CARAPULCRA CHACHAPOYA czyli gulasz ludzi chmur z bulwami Mashua ( nasturcja bulwiasta) , owocami tomatillos , papryczkami chipotle itp... Niebo w gębie i mocno rozgrzewa tak jak starożytnych mieszkańców Andyjskich szczytów i przełęczy ps . Aranżacja dania nawiązuje do słynnych, starożytnych mędrców ludu Chachapoya , są to sarkofagi umieszczone w niedostępnej i stromej górze Carajia Często uznawane za peruwiańskie danie z najciekawszą historią, Carapulcra jest wynikiem połączenia metod przygotowania i składników pochodzących z różnych miejsc i ludów. Już sama nazwa wskazuje na jego rdzenne pochodzenie. Qala phurk’a oznacza „gulasz z gorących kamieni” zarówno w rdzennych językach ajmara, jak i keczua z wyżyn andyjskich. Preparat przypisuje się ludowi Aimara. Jednak oryginalny przepis prekolumbijski składał się z gulaszu z mięsa lamy lub alpaki, pokrojonych w kostkę kawałków suszonych ziemniaków, Mashua, owoców oraz lokalnych ziół i przypraw do przyprawiania. Wszystkie składniki znalazły się w glinianym garnku ustawionym na specjalnie podgrzanych kamieniach kuchennych. Kultura Chachapoyas – starożytna kultura istniejąca w północnej części Peru, w widłach rzek Huallaga i Maranon na wschodnich stokach Andów. Góry zatrzymywały masy gorącego i wilgotnego powietrza znad Amazonii co tworzyło krajobraz pełen deszczu i mgieł, które przez wiele lat skrywały tajemnicze miasta i niedostępne grobowce. Od tego zjawiska pochodzi nazwa Chachapoya, która w języku keczua słowa „sacha puya” oznaczają „ludzie chmur”. Kultura Chachapoya rozwinęła się w VIII wieku. Byli ludem niejednolitym. Najprawdopodobniej stanowili konfederację plemion, połączonych wspólnymi cechami, takimi jak język, ceramika, system budownictwa czy rytuały pogrzebowe. Na ich terenach znajdowały się bogate złoża złota oraz bogate w rośliny halucynogenne i tropikalne ptaki, dziewicze lasy
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 53
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 53
Składniki
Wszystkie warzywa umyte wraz z mięsem wstawiamy do garnka (lub slow cookera ) i na wolnym ogniu gotujemy (dusimy) pod przykryciem przez przynajmniej 2 do 3 godzin.
Całość podajemy na gorąco z dodatkiem zieleniny świeżej