Do góry

Dania główne Przepis na:

Cassoulet

Cassoulet

Autor:

Przepisów i artykułów: 2307 Ocena: 51223

Dodano:

Odsłon: 1959

:) Gulasz po francusku

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 300 g jagnięciny
  • 300 g udek z kurczaka
  • 300 g kiełbasy czosnkowej
  • 3 cebule
  • duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 2 razy po 3 gałązki tymianku ,estragonu i natki pietruszki
  • 3 goździki
  • sól ,pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cassoulet

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę. Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na małym ogniu.
    Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (40)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 03 lutego 2014 Swoją drogą ciekawi mnie ten przepis. Nie jadłam jagnięciny jak zapewne wielu jeszcze rzeczy:-)) Taka potrawa ma wiele zalet zaczynając od różnych gatunków mięs a na aromatach ziół i sytej fasoli kończąc:-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

foxxy1985 03 lutego 2014 Sądziłam,że to portal o gotowaniu.Wszędzie głupi ludzie robić będą pod górę. Już na sam start w prywatnej wiadomości dostałam wiązankę od niejakiej Jasienka1. Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 lutego 2014 Ale po co ja to mówię...wystarczy wziąć buraki i zetrzeć :D Odpowiedzi: 7 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 lutego 2014 Udka i ta kiełbasa, są zupełnie zbyteczne. Po co psuć smak jagnięciny?. Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 02 lutego 2014 u mnie wszyscy lubią gulasze więc zabieram:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 lutego 2014 ja Cię !!! już wiem co podam na ciepło na moje urodziny, WSPANIAŁE ! (tylko jagnięcinę to nie wiem jak zdobędę) :// Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń