Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cassoulet to rodzaj gulaszu z fasolą. Przepisów na danie rodem z południowej Francji jest wiele. Najczęściej serwuje się je w formie zapiekanki pod chrupiącą pierzynką z bułki tartej. Można jednak także ugotować je jak klasyczny gulasz, czyli w garnku na kuchence.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8648
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3070
Polecam.
Odsłon: 1869
Polecam.
Odsłon: 545
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8648
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3070
Polecam.
Odsłon: 1869
Polecam.
Odsłon: 545
Składniki
Zalej fasolę wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, opłucz i zalej świeżą, lekko osoloną wodą. Gotuj fasolę przez około 30 minut.
Pokrój w kostkę łopatkę, kiełbasę i boczek. Wysmaż mięso na patelni. Odłóż na talerz.
Pokrój w kosteczkę cebulę i marchewkę. Podsmaż na tłuszczu, który wysmażył się z mięsa (jeśli jest go zbyt mało, dodaj trochę oleju). Pod koniec smażenia dołóż na patelnię posiekany czosnek.
Przełóż fasolę, mięso i warzywa z patelni do garnka. Zalej gorącym bulionem. Dodaj pomidory, tymianek, obie sproszkowane papryki i listki laurowe. Zagotuj.
Gotuj cassoulet pod przykryciem, aż zredukuje się płyn, a składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw do smaku solą i pierzem.