Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham wszelkiego rodzaju pesta, w różnorodnych kombinacjach składnikowych. Dziś przedstawiam propozycję na zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne pesto z wiosennego czosnku niedźwiedziego i liści rukoli. Smak całości podkreśla dodatek koziego sera i orzeszków piniowych. Wszystko splata cudowna nuta czosnkowa. Pesto idealnie komponuje się z włoskim makaronem cavatappi.
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 12
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18502
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7064
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30642
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 12
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18502
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7064
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30642
Składniki
Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Twardy ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek niedźwiedzi pozbawiamy cebulek i siekamy liście na mniejsze kawałki. Siekamy także liście rukoli i oba składniki przekładamy do rozdrabniacza, skrapiając je oliwą z oliwek. Miksujemy liście dla dobrego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki. Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbite w moździerzu orzeszki piniowe, około 4 czubate łyżki koziego sera oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie włączamy mikser dosłownie na kilka sekund, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Na sam koniec pesto doprawiamy solą oraz białym i czarnym pieprzem.
Makaron cavatappi gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu (jeszcze gorący makaron) mieszamy w przygotowanym pesto. Danie możemy posypać dodatkową ilością koziego sera :) Życzę smacznego! :)