Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham wszelkiego rodzaju pesta, w różnorodnych kombinacjach składnikowych. Dziś przedstawiam propozycję na zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne pesto z wiosennego czosnku niedźwiedziego i liści rukoli. Smak całości podkreśla dodatek koziego sera i orzeszków piniowych. Wszystko splata cudowna nuta czosnkowa. Pesto idealnie komponuje się z włoskim makaronem cavatappi.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 853
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 869
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 853
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 869
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Twardy ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek niedźwiedzi pozbawiamy cebulek i siekamy liście na mniejsze kawałki. Siekamy także liście rukoli i oba składniki przekładamy do rozdrabniacza, skrapiając je oliwą z oliwek. Miksujemy liście dla dobrego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki. Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbite w moździerzu orzeszki piniowe, około 4 czubate łyżki koziego sera oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie włączamy mikser dosłownie na kilka sekund, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Na sam koniec pesto doprawiamy solą oraz białym i czarnym pieprzem.
Makaron cavatappi gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu (jeszcze gorący makaron) mieszamy w przygotowanym pesto. Danie możemy posypać dodatkową ilością koziego sera :) Życzę smacznego! :)