Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham wszelkiego rodzaju pesta, w różnorodnych kombinacjach składnikowych. Dziś przedstawiam propozycję na zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne pesto z wiosennego czosnku niedźwiedziego i liści rukoli. Smak całości podkreśla dodatek koziego sera i orzeszków piniowych. Wszystko splata cudowna nuta czosnkowa. Pesto idealnie komponuje się z włoskim makaronem cavatappi.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 14
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 25
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 138
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10970
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 272
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 14
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 25
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 138
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10970
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 272
Składniki
Orzeszki piniowe prażymy delikatnie na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Twardy ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek niedźwiedzi pozbawiamy cebulek i siekamy liście na mniejsze kawałki. Siekamy także liście rukoli i oba składniki przekładamy do rozdrabniacza, skrapiając je oliwą z oliwek. Miksujemy liście dla dobrego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki. Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozbite w moździerzu orzeszki piniowe, około 4 czubate łyżki koziego sera oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie włączamy mikser dosłownie na kilka sekund, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Na sam koniec pesto doprawiamy solą oraz białym i czarnym pieprzem.
Makaron cavatappi gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu (jeszcze gorący makaron) mieszamy w przygotowanym pesto. Danie możemy posypać dodatkową ilością koziego sera :) Życzę smacznego! :)