Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebula pieczona z szynką"
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106626
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2056
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2622
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106626
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2056
Składniki
Cebule obieramy, płuczemy, odcinamy piętki i wkładamy do posolonego wrzątku ze szczyptą cukru. Gotujemy 1-2 minuty, wyjmujemy i osączamy. Wywar zostawiamy, gdyż będzie nam potrzebny.
Wędlinę, jeśli trzeba, obieramy ze skórki, drobniutko kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z przecierem pomidorowym, lekko doprawiając solą i pieprzem.
Odcinamy czubki cebul i delikatnie wyżłabiamy środki. Cebule napełniamy doprawioną wędliną. Przykrywamy odciętymi czubkami i układamy w brytfannie.
Cebule skrapiamy olejem, podlewamy małą ilością odłożonego wywaru i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Dusimy 20 minut, od czasu do czasu smarując cebule olejem i dolewając wywar. Upieczone cebule dekorujemy ziołami i podajemy z pieczywem i sałatką warzywną.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej sztuki około 1,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 463 kcal Białko 8 g/ Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia