Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis warto wypróbować. Takie cepeliny bardzo często robi moja Babcia z Bieszczad, są przepyszne.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 51
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22130
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 146
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 417
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 51
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22130
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 146
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 417
Składniki
Wykonanie: Obrać 15 ziemniaków, zetrzeć i odcisnąć na płótnie.
Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i zmielić, następnie połączyć z ziemniakami surowymi.
Dodać jajko, przyprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać masę.
Wędlinę (możemy wykorzystać wędlinę poświąteczną) zmielić i w razie potrzeby doprawić.
Z masy ziemniaczanej robić na dłoni małe placuszki i nadziewać zmieloną wędliną i formować owalne placuszki.
Zagotować wodę z solą, wrzucać delikatnie cepelinki na wrzątek i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu i polać gotowe Cepeliny na półmisku.