Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo warzyw które uwielbiam, pita która jest bardzo łatwa do zrobienia i pyszne cevapici z papryką. Kuchnia bałkańska zaprasza, dodatkowo szparagi bo wiosna bez nich to nie wiosna. Kalarepka młoda, bakłażan, awokado i cukinia
Polecam.
Odsłon: 311
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 400
Polecam.
Odsłon: 311
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 400
Składniki
Pita: Do miski przekładam drożdże, doję dwie łyżki mąki , wody letniej 50 ml. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, zioła, suszone pomidory, resztę wody letniej, olej. Ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatam na stolnicy, dzielę na cztery części. Formuję płaskie placki. Odstawiam na desce do wyrośnięcia, pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smaruję pity z dwóch stron olejem. Grilla rozgrzewam, układam placki i grilluję z każdej strony po około 4 minuty.
Cevapici: Mięso, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą. Całość wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita. Dzielę na nieduże porcje. Formuję kulki które rozciągam na patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu i smażę.
Pozostałe: Awokado kroję na pół, skrapiam sokiem z cytryny. Układam na grillu. Po zgrilowaniu napełniam ajwarem, posypuję serem bałkańskim. Cukinię, bakłażana, kalarepę obraną kroję w plastry 0,5 cm. Bakłażana dodatkowo smaruję obficie olejem. Układam na grillu. Paprykę kroję na kawałki, cebule na cząstki i też griluję. Szparagi smaruję olejem. Posypuję przyprawą do grilla warzywa. Cevapici podaję z pitą, warzywami, ajwarem, sosem czosnkowym.