Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieliśmy tę przyjemność gotować razem z Gruzinami. Akurat trafiliśmy w wysokich górach pod Batumi na kurs robienia chaczapuri. Dla nas była to wielka frajda i przyjemność. Teraz połączyliśmy to danie z naszymi polskimi smakami. Wyszło przewybornie <3
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35926
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1281
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1780
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35926
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1281
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1780
        
        
                Składniki
W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do wody razem z oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany koperek, mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, na środku umieszczamy farsz, boki ciasta zbieramy do góry, sklejamy i całość rozwałkowujemy. Passatę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smarujemy wierzch ciasta i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C, następnie posypujemy resztą startego sera i zapiekamy jeszcze około 10 min.
To nasze poczynania ;)