Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri z kapustą

Chaczapuri z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51252

Dodano:

Odsłon: 1938

Mieliśmy tę przyjemność gotować razem z Gruzinami. Akurat trafiliśmy w wysokich górach pod Batumi na kurs robienia chaczapuri. Dla nas była to wielka frajda i przyjemność. Teraz połączyliśmy to danie z naszymi polskimi smakami. Wyszło przewybornie <3

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 małej główki kapusty włoskiej
  • 100 g szynki konserwowej
  • 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda)
  • koperek
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chaczapuri z kapustą

Przygotowanie

  1. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do wody razem z oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany koperek, mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkowujemy, na środku umieszczamy farsz, boki ciasta zbieramy do góry, sklejamy i całość rozwałkowujemy.

    Passatę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smarujemy wierzch ciasta i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C, następnie posypujemy resztą startego sera i zapiekamy jeszcze około 10 min.

  2. To nasze poczynania ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego 2018 Chaczapuri jedliśmy parę razy w Gruzji. CUD, MIÓD i ORZESZKI xD
Przepyszne danie i zawsze gospodarze nas tym gościli, poz tym chinkali i sulguni, długo by wymieniać :) Poza tym super słodkie przekąski na dłuższe trasy, a jest o zwiedzać.

Teraz trochę gorzej z dotarciem, bo wojna na Ukrainie, ale dla chcącego, nic trudnego ;) Jest też droga przez Turcję, ale co się tam ostaliśmy dwa lata temu, to historia xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 28 lutego 2018 Od samego patrzenia, człowiek robi się głodny :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń