Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne (czyli chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i w Meksyku. Na amerykańskich ulicach można kupić je jako danie fast food. To w istocie dość szybki i łatwy w przygotowaniu, jednogarnkowy posiłek, ale nie można odmówić mu wspaniałych walorów smakowych i sporej dawki wartości odżywczych. Z powodzeniem można uraczyć chili con carne gości lub skonsumować je podczas romantycznej kolacji we dwoje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9559
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 516
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9559
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 516
Składniki
Cebulę, paprykę i papryczki chili (oczyszczone z nasion – chyba, że wolisz, by potrawa była ostrzejsza) pokrój dość drobno w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem kminu rzymskiego. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do warzyw dołóż mięso mielone i usmaż na wolnym ogniu, aż straci różowy kolor (zbrązowieje).
Do mięsa dodaj bulion i duś wszystkie składniki przez kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut, co pewien czas mieszając.
Podawaj ryżem, kaszą (np. kuskus) albo tortillą. Możesz też zaserwować chili con carne z nachosami albo po prostu z chlebem. Smakuje znakomicie z lampką czerwonego, wytrawnego wina.