Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku! Cudownie, że przetrwało do tej pory, bo odpowiednio przygotowane jest bardzo zdrową potrawą, bogatą w żelazo, błonnik i witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo przygotowanie potrawy wcale nie jest skomplikowane, więc zapraszam do gotowania! ;)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1450
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1450
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12596
Składniki
Gotowanie zaczynamy od umycia wołowiny oraz papryk. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli nie mamy na to czasu ani chęci, można użyć wołowiny mielonej. Na patelni rozgrzać olej i mocno przesmażyć mięso. Nie mieszając zbyt często.
W tym czasie obrać czosnek oraz cebulę i pokroić warzywa w kostkę. Dodać do wołowiny. Przemieszać i smażyć do zeszklenia cebuli.
Mięso wraz z cebulą i czosnkiem przełożyć do dużego garnka. Przyprawić wszystkimi przyprawami i dodać odsączoną fasolę.
Dodać sos pomidorowy*, wymieszać i dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić papryki w kostkę i dodać do garnka, wymieszać i dalej dusić ok 20 minut. *Latem proponuję użyć świeżych pomidorów, natomiast zimą sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki.
Jeżeli składniki puszczą za dużo soków, pod koniec gotowania proponuję podkręcić nieco ogień, żeby woda wyparowała. Chili con carne podawać z ryżem lub z pieczywem. Smacznego! :)