Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili z porem

Chili z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 5379

Proste, smaczne i rozgrzewające

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • duży por
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydza
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 papryczki chilli
  • pieprz, sól, ostra czerwona papryka
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
    Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pora i rozgnieciony czosnek, smażymy jeszcze 3-4minuty.

  2. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy aż przestanie być różowe.
    Dodajemy 2-3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku, sól oraz pieprz. Opcjonalnie można dodać trochę rozmarynu i kminu rzymskiego wg upodobań.

  3. Mieszamy i zalewamy wodą aby przykryła składniki. Dusimy w szybkowarze pół godziny

  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę 1x1cm czerwoną paprykę, oraz cienko pokrojone chilli. Dusimy jeszcze 10min.

  5. Dodajemy pomidory razem z zalewą, fasolę razem z zalewą oraz kukurydzę bez zalewy.

  6. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 20min bez przykrycia żeby woda się zredukowała.

  7. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut aby całość się połączyła i zgęstniałą. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku lub tabasco.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń