Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się już tradycyjne pierogi? Wypróbuj wersję znaną na całym świecie. Te chińskie pierożki mają specyficzny kształt, elastyczne ciasto i bogaty farsz.
ściereczka kuchenna, nóż, łyżka, garnek, deska do krojenia
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Królowa grilla :)
Odsłon: 116
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 86
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Królowa grilla :)
Odsłon: 116
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 86
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas mieszając. Dodaj olej i zagnieć ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło.
W tym czasie zrób farsz. Kapustę pekińską drobno posiekaj, posól i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Jeśli dodajesz papryczkę, to posiekaj ją drobno.
W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi składnikami. Dopraw i mieszaj tak długo aż całość dobrze się połączy.
Po odpoczęciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Wykrój okręgi, ułóż na środku farsz, wilgotną ręką zbierz brzegi ciasta do góry i zawiń, delikatnie przekręcając. Powinna zrobić się szczelna sakiewka.
Przygotuj garnek do gotowania na parze (możesz użyć bambusowego parownika). Gotuj chińskie pierożki około 15-20 minut. Podawaj na gorąco.