Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 58
Dodano: 16.02.2021
Odsłon: 16281
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mąki odważam i wsypuję do miski dodaję sól, cukier i kminek i wsypuję drożdże suche wlewam wodę i zagniatam ciasto. W przypadku świeżych wkruszam do ciepłej wody dodaję cukier mieszam i wlewam do suchych składników i zagniatam ciast które odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę .
Wyrośnięte ciasto wkładam do wysmarowanego naczynia żaroodpornego by chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy , przełożone ciasto zostawiam na 15 minut w naczyniu by podrosło
Wyrośnięte ciasto w naczyniu nacinam i posypuję kminkiem lub makiem
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wstawiam chleb w naczyniu z przykryciem i piekę 30 minut ,Po 30 minutach ściągam pokrywę naczynia i piekę kolejne 30 minut
Upieczony chleb wyciągam z piekarnika a następnie z naczynia by szybciej ostygł
Ostudzony chlebek kroję na kromki i zajadam się z ulubioną wędliną ,serkiem czy co tam lubicie życzę smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

TEDESKA 19 lutegoZgłoś do usunięcia
witam, wypiekam taki chlebuś ale z połowy porcji , jednak ja nagrzewam naczynie w piekarniku przez ok. 20 min. , mooże niepotrzebnie? ogólnie chlebuś na zdjęciu wygląda smakowicie!1 Kto głosował? | Odpowiedz

mangiare 17 lutegoZgłoś do usunięcia
Ale pyszny chlebek zrobiłaś.1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 17 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz