Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb Pszenno żytni z naczynia żaroodpornego

Chleb  Pszenno żytni  z naczynia  żaroodpornego

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 58

Dodano:

Odsłon: 16281

Bardzo prosty do zrobienia domowy chlebek z niewielkiej ilości składników .Bardzo smaczny polecam zrobić aż zawsze zechcesz czuć smak swojskiego chlebka w ustach ,

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 800gr
  • Mąka żytnia typ 720 200gr
  • Sól 2 szczypty
  • Cukier 1 łyżka
  • Drożdże 2 torebki lub 50 gr świeżych
  • Ciepła woda 600 ml
  • Kminek lub mak do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb Pszenno żytni z naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

  1. Mąki odważam i wsypuję do miski dodaję sól, cukier i kminek i wsypuję drożdże suche wlewam wodę i zagniatam ciasto. W przypadku świeżych wkruszam do ciepłej wody dodaję cukier mieszam i wlewam do suchych składników i zagniatam ciast które odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę .

  2. Wyrośnięte ciasto wkładam do wysmarowanego naczynia żaroodpornego by chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy , przełożone ciasto zostawiam na 15 minut w naczyniu by podrosło

  3. Wyrośnięte ciasto w naczyniu nacinam i posypuję kminkiem lub makiem

  4. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wstawiam chleb w naczyniu z przykryciem i piekę 30 minut ,Po 30 minutach ściągam pokrywę naczynia i piekę kolejne 30 minut

  5. Upieczony chleb wyciągam z piekarnika a następnie z naczynia by szybciej ostygł

  6. Ostudzony chlebek kroję na kromki i zajadam się z ulubioną wędliną ,serkiem czy co tam lubicie życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

TEDESKA 19 lutego witam, wypiekam taki chlebuś ale z połowy porcji , jednak ja nagrzewam naczynie w piekarniku przez ok. 20 min. , mooże niepotrzebnie? ogólnie chlebuś na zdjęciu wygląda smakowicie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń