Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiesz, co zrobić na obiad? A może zostało ci trochę ziemniaków, boczku i warzyw? W takim razie chłopska patelnia to idealne danie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 490
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10075
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13459
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 490
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10075
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13459
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najlepiej obrać je, pokroić w ósemki i ugotować al dente, czyli około 15-18 minut od momentu zagotowania osolonej wody. Odcedź i odstaw.
Boczek surowy pokrój na drobne kawałki. Pamiętaj o tym, aby odkroić skórę, może być zbyt twarda. Kapustę umyj, osusz i posiekaj drobno. Cebulę pokrój w piórka. Ząbki czosnku przepuść przez praskę.
Rozgrzej dużą i głęboką patelnię. Przełóż pokrojony boczek i podsmażaj tak długo aż się wytopi tłuszcz. Wtedy dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek i kapustę. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Po 5 minutach dopraw całość majerankiem, solą i pieprzem. Zalej składniki wodą lub bulionem. Zagotuj. Duś pod przykryciem około 10 minut. Podawaj po udekorowaniu talerza świeżo posiekanym koperkiem.