Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiesz, co zrobić na obiad? A może zostało ci trochę ziemniaków, boczku i warzyw? W takim razie chłopska patelnia to idealne danie.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najlepiej obrać je, pokroić w ósemki i ugotować al dente, czyli około 15-18 minut od momentu zagotowania osolonej wody. Odcedź i odstaw.
Boczek surowy pokrój na drobne kawałki. Pamiętaj o tym, aby odkroić skórę, może być zbyt twarda. Kapustę umyj, osusz i posiekaj drobno. Cebulę pokrój w piórka. Ząbki czosnku przepuść przez praskę.
Rozgrzej dużą i głęboką patelnię. Przełóż pokrojony boczek i podsmażaj tak długo aż się wytopi tłuszcz. Wtedy dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek i kapustę. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Po 5 minutach dopraw całość majerankiem, solą i pieprzem. Zalej składniki wodą lub bulionem. Zagotuj. Duś pod przykryciem około 10 minut. Podawaj po udekorowaniu talerza świeżo posiekanym koperkiem.