Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to danie inspirowane tradycyjną kuchnią wiejską, wzbogacone o dodatek sera. Jej podstawą są dobrej jakości kiełbasa oraz odpowiednie ziemniaki – najlepiej typu C, które idealnie nadają się do pieczenia. Można ją dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki, takie jak pomidory, pieczarki, cebula czy papryka. Zapiekanka jest chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku i pełna aromatu dzięki odpowiednim przyprawom. Doskonale smakuje zarówno z kwaśną śmietaną, jak i sosem pomidorowym. To szybkie i proste danie, które zawsze wychodzi pyszne!
naczynie żaroodporne, miseczka, nóż, deska
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 644
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1614
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 350
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 644
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1614
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 350
Składniki
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą. Obierz ziemniaki ze skórek i pokrój w grubsze plastry. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, a następnie przełóż na talerz.
Pokrój kiełbasę w grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż kiełbasę, aż lekko się zrumieni (nie będzie miała przypalonych boków). Następnie zdejmij kiełbasę z patelni. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, to samo zrób z czosnkiem. Dodaj cebulę i czosnek na tę samą patelnię i smaż do zeszklenia. Jeśli potrzeba to dodaj łyżkę oleju. Dopraw solą i pieprzem.
Obmyj pieczarki i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w dłuższe paski. Gdy cebulka się delikatnie zeszkli, dorzuć na patelnię pieczarki oraz paprykę i smaż do momentu, aż nieco zmiękną, przez około kilka minut. Również przypraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj śmietanę 18% z jajkiem i dopraw ją solą, pieprzem oraz majerankiem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
Wyłóż na spód naczynia plastry ziemniaków, kolejno dodaj kiełbasę w plastrach, a na niej cebulkę, paprykę oraz pieczarki. Polej tę warstwę śmietanowym sosem (opcjonalnie dodając doprawioną solą i pieprzem passatę) i przykryj kolejną warstwą plastrami ziemniaków. Dodaj ponownie warzywa.
Całość oprósz startym serem. Dopraw przyprawami. Na sam wierzch w rządku poukładaj kiełbasę. Piecz przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przygotowaną zapiekankę ostudź. Możesz dodać do niej pozostały sos śmietanowy lub udekorować zieleniną.