Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopski garnek

Chłopski garnek

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 16946

Dodano:

Odsłon: 2483

Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

Składniki

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 50-75 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz
  • 2-3 łyżki smalcu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, pokrojone ziemniaki przerzucamy do garnka, dodajemy jedną łyżeczkę soli i gotujemy aż ziemniaki zmiękną, pamiętajmy aby ich nie rozgotować, a następnie odcedzamy je z nadmiaru wody. Na patelni podgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną wpół plasterki kiełbasę.

  2. Boczek i kiełbasę smażymy na brązowy kolor od czasu do czau wszystko mieszając. Do podsmażonego boczku z kiełbasą dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę białą i czerwoną.

  3. Całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki. Potrawę dokładnie mieszamy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego 2018 No takim garnkiem, to ja po wytężonej pracy przy kompie ;) najem do syta xD
Pyszne danie, oby tylko nie przesadzić z ilością ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń