Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w różnych wersjach lokalnych. U nas w Polsce najczęściej kojarzy się je z Chorwacją, choć cevapcici jest znane na całych Bałkanach. Istotą tej potrawy jest mielone mięso , a dokładnie kilka rodzajów mielonego mięsa, z których wyrabia się te podłużne kotleciki w formie wałeczków. Najczęściej jest to wołowina pomieszana z baraniną, jagnięciną i wieprzowiną. Odpowiednio doprawione smaży się lub piecze na grillu, a podaje się je z sosem tzatziki czy też ajvarem. Do tego prosta sałatka z pomidorów i cebuli, pieczone ziemniaki czy też chlebek pita dopełniają całości. W polskich warunkach trudno o jagnięcinę czy baraninę, więc najczęściej mieszam mięso wołowe z wieprzowym. Można też użyć cielęciny.
grill lub patelnia grillowa
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 28
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7319
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154901
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1059
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 506
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 28
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7319
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154901
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1059
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 506
Składniki
Mięso mielimy Dodajemy do niego drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek Dodajemy oliwę i musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę
Wszystko dokładnie wyrabiamy Formujemy wałeczki o długości ok 8-10 cm. Możemy nabić je na szpadki do szaszłyków, ale niekoniecznie. Na grillu lepiej się je obraca, gdy są na drewnianych patyczkach
Smażymy na patelni grillowej bądź na grillu z każdej strony do zrumienienia Podajemy z sosem tzatziki lub ajvarem