Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w różnych wersjach lokalnych. U nas w Polsce najczęściej kojarzy się je z Chorwacją, choć cevapcici jest znane na całych Bałkanach. Istotą tej potrawy jest mielone mięso , a dokładnie kilka rodzajów mielonego mięsa, z których wyrabia się te podłużne kotleciki w formie wałeczków. Najczęściej jest to wołowina pomieszana z baraniną, jagnięciną i wieprzowiną. Odpowiednio doprawione smaży się lub piecze na grillu, a podaje się je z sosem tzatziki czy też ajvarem. Do tego prosta sałatka z pomidorów i cebuli, pieczone ziemniaki czy też chlebek pita dopełniają całości. W polskich warunkach trudno o jagnięcinę czy baraninę, więc najczęściej mieszam mięso wołowe z wieprzowym. Można też użyć cielęciny.
grill lub patelnia grillowa
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 156
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1266
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 156
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1266
Składniki
Mięso mielimy Dodajemy do niego drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek Dodajemy oliwę i musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę
Wszystko dokładnie wyrabiamy Formujemy wałeczki o długości ok 8-10 cm. Możemy nabić je na szpadki do szaszłyków, ale niekoniecznie. Na grillu lepiej się je obraca, gdy są na drewnianych patyczkach
Smażymy na patelni grillowej bądź na grillu z każdej strony do zrumienienia Podajemy z sosem tzatziki lub ajvarem