Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki warzywne.

Chrupiące placki warzywne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 2708

Chrupiące placki, usmażone z startej cukinii, ziemniaków i marchewki, podane z jogurtem.

Składniki

  • młoda cukinia 2 szt.
  • ziemniaki 6 szt.
  • marchew 3 szt.
  • por biała część
  • jajko kurze 3 szt.
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • olej roślinny do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki, marchewki i cukinie ścieramy na większych oczkach. Por kroimy drobno i dodajemy do startych warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w większej misce, solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby zmiękły i puściły sok. Po godzinie odciskamy sok z warzyw. Do odciśniętych warzyw wbijamy jajka kurze, dodajemy mąkę i pieprz ziołowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut.

  2. Po 20 minutach smażymy placki na gorącym oleju roślinnym z obu stron na rumiany kolor.

  3. Usmażone placki podajemy z jogurtem lub zsiadłym mlekiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń