Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaczki gyros doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, a także przekąskę na ciepło z sosem śmietanowym albo czosnkowym.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki lub większe kawałki (w zależności od ich wielkości). Włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj 2 obrane ząbki czosnku i lekko posól. Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Ziemniaki mają lekko zmięknąć. Odcedź i odstaw, aby przestygły.
W dużej misce wymieszaj oliwę, przyprawę gyros, paprykę słodką, czosnek granulowany, skrobię, odrobinę soli i pieprzu. Do marynaty wrzuć ciepłe ziemniaki i dokładnie obtocz każdy kawałek, aby przyprawy równomiernie je pokryły.
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30-35 minut aż będą złociste i chrupiące. W połowie pieczenia delikatnie je przewróć, aby równomiernie się zarumieniły.