Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaczki gyros doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, a także przekąskę na ciepło z sosem śmietanowym albo czosnkowym.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44630
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182036
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 216
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44630
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182036
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 216
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki lub większe kawałki (w zależności od ich wielkości). Włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj 2 obrane ząbki czosnku i lekko posól. Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Ziemniaki mają lekko zmięknąć. Odcedź i odstaw, aby przestygły.
W dużej misce wymieszaj oliwę, przyprawę gyros, paprykę słodką, czosnek granulowany, skrobię, odrobinę soli i pieprzu. Do marynaty wrzuć ciepłe ziemniaki i dokładnie obtocz każdy kawałek, aby przyprawy równomiernie je pokryły.
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30-35 minut aż będą złociste i chrupiące. W połowie pieczenia delikatnie je przewróć, aby równomiernie się zarumieniły.