Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smakuje przepysznie jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, mięsnego czy vegańskiego - kombinacja warzyw kapustnych i przypraw :) przepis inspirowany typową śląską ciaper-kapustą najczęściej podawaną do roladek z wołowiny
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 379
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 139
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 234
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 75
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 100
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 379
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 139
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 234
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 75
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 100
Składniki
Słodką kapustę (białą) myję, oddzielam luźne wierzchnie liście i drobno siekam. Najczęściej używam szatkownicy, ale czasem nożem - oby cienkie krótkie włókna były :) Kiszoną kapustę odciskam z soku i drobno siekam. Kalarepę myję, obieram, trę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Kalarepa daje słodycz i zawiesistą konsystencję - zachowuje się w gotowaniu jak ziemniak ( a jest to warzywo kapustne). To podstawowy skład. Dolewam szklankę wody i włączam grzanie, niewielki ogień, żeby gotowała się powoli.
Po chwili (5-10 minut) dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wkładam gałązkę rozmarynu. Wszystko mieszam. Gotuję ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, żeby kapusta nie byłą sucha, tylko dusiła się we własnych sokach. Wyjmuje rozmaryn i bawię się w poławiacza liści laurowych i ziela angielskiego - wyrzucam to. Lubię jak kapustka jest "ciaper", czyli gęsta i zawiesista. W śląskiej procedurze tworzą to ziemniaki i boczek. Smakosze mogą na koniec, po wyłączeniu grzania dodać łyżkę tłuszczu (np masło podkręca smak ciaper-kapusty). U mnie to wszystko to zadanie kalarepy - a jak ta nie daje rady, to włączam blender na chwilę :) Z jednej strony garnka blenduję część zawartości. Potem wszystko mieszam i jest jak ma być :)
Wcinam samą, z grochem, cieciorką, falafelami, nie-kotletami grzybowymi (przepis w linku: https://smaker.pl/przepis-grzybowe-zapiekane-nie-kotlety-z-vege-diety,159169,domowapiwniczka.html albo jakimś duszonym mięskiem, np gulaszem wołowym w towarzystwie grzybowym (przepis pod linkiem https://smaker.pl/przepis-gulasz-wolowy-w-towarzystwie-grzybowym-sos-bez-maki,153829,domowapiwniczka.html) .