Do góry

Dania główne Przepis na:

ciaper - kapusta z zastępcą ziemniaka :)

ciaper - kapusta z zastępcą ziemniaka :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2119

Dodano:

Odsłon: 877

smakuje przepysznie jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, mięsnego czy vegańskiego - kombinacja warzyw kapustnych i przypraw :) przepis inspirowany typową śląską ciaper-kapustą najczęściej podawaną do roladek z wołowiny

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słodką kapustę (białą) myję, oddzielam luźne wierzchnie liście i drobno siekam. Najczęściej używam szatkownicy, ale czasem nożem - oby cienkie krótkie włókna były :)
    Kiszoną kapustę odciskam z soku i drobno siekam.
    Kalarepę myję, obieram, trę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Kalarepa daje słodycz i zawiesistą konsystencję - zachowuje się w gotowaniu jak ziemniak ( a jest to warzywo kapustne).
    To podstawowy skład. Dolewam szklankę wody i włączam grzanie, niewielki ogień, żeby gotowała się powoli.

  2. Po chwili (5-10 minut) dodaję drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wkładam gałązkę rozmarynu.
    Wszystko mieszam.
    Gotuję ok. 40 minut pod przykryciem na małym ogniu, żeby kapusta nie byłą sucha, tylko dusiła się we własnych sokach.

    Wyjmuje rozmaryn i bawię się w poławiacza liści laurowych i ziela angielskiego - wyrzucam to. Lubię jak kapustka jest "ciaper", czyli gęsta i zawiesista. W śląskiej procedurze tworzą to ziemniaki i boczek. Smakosze mogą na koniec, po wyłączeniu grzania dodać łyżkę tłuszczu (np masło podkręca smak ciaper-kapusty).
    U mnie to wszystko to zadanie kalarepy - a jak ta nie daje rady, to włączam blender na chwilę :) Z jednej strony garnka blenduję część zawartości. Potem wszystko mieszam i jest jak ma być :)

  3. Wcinam samą, z grochem, cieciorką, falafelami, nie-kotletami grzybowymi (przepis w linku: https://smaker.pl/przepis-grzybowe-zapiekane-nie-kotlety-z-vege-diety,159169,domowapiwniczka.html
    albo jakimś duszonym mięskiem, np gulaszem wołowym w towarzystwie grzybowym (przepis pod linkiem https://smaker.pl/przepis-gulasz-wolowy-w-towarzystwie-grzybowym-sos-bez-maki,153829,domowapiwniczka.html) .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 Tak, tak, kapusta z grochem, to NIEBO xD
Odlot całkowity i Nirvana ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń