Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodny, jesienny czas nic nie smakuje lepiej niż ciasteczka cynamonowe podane w towarzystwie gorącej herbaty z miodem i cytryną. To aromatyczny przedsmak zbliżającego się Bożego Narodzenia. Wypełnij swój dom zapachem cynamonu i ciesz się przedświąteczną atmosferą!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Wysyp na stolnicę i w powstałym kopczyku zrób dołek. Włóż do niego pokrojone na niewielkie kawałki masło, wlej żółtka, miód i ekstrakt waniliowy.
Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Możesz też – jeśli dysponujesz robotem planetarnym z hakiem – umieścić wszystkie składniki w misie i zmiksować. Z ciasta uformuj 2-3 kule, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta na placek o grubości kilku milimetrów. Z użyciem okrągłej foremki (lub np. szklanki) wykrawaj krążki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i wykrój krążki. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto, w międzyczasie wypiekając kolejne partie ciasteczek.
Gdy zapełnisz całą blachę pierwszą partią ciasteczek, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – ciasteczka powinny lekko wyrosnąć i zarumienić się.