Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na jesień. Można podawać na gorącom ale smakuje również na zimno. Polecam również smakoszom pizzy:)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2942
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2942
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli ktoś nie lubi kminku może go pominąć, aczkolwiek polecam:) Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Cebulę kroimy w krążki ( polecam założyć maskę do nurkowania i obędzie się bez płaczu:)). Boczek kroimy w paski i podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę, którą należy bardzo delikatnie zeszklić, nie dopuścić by była zbyt miękka. Używam wędzonego boczku, który jest słony, więc farszu nie solę, ale należy go spróbować i decyzja należy do was.
Brytfannę (ja używam tej dołączonej do pieca) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto (należy pamiętać, że ciasto trochę urośnie dlatego nie wykładać po brzegi bo wykipi- sprawdziłam:)). Na ciasto wykładamy farsz. Pozostałe białka + jajka rozmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowana mieszanką polewać farsz. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 50 min. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Smacznego!