Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień rządzi się swoimi prawami i zaprasza do lenistwa przy pysznie czekoladowym cieście z dojrzałymi śliwkami i aksamitnym kremem śmietanowym. Ciasto czekośliwka przygotowuje się niezwykle szybko – wystarczy zmieszać mokre i suche składniki, a potem wymieszać mikserem. Czekoladowy biszkopt nie jest za słodki i suchy, ponieważ kwaskowe śliwki balansują smak i powodują, że ciasta nie trzeba nasączać.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5231
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 805
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5032
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1276
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5231
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 805
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5032
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1276
Składniki
Umyj i osusz śliwki, przekrój na pół, usuń pestki i oprósz cynamonem. Pokrusz czekoladę, wsyp do miski, dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. W misie robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Cienkim strumieniem wlewaj przestygłą czekoladę do jajek i mieszaj, aż krem zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta, mieszając szpatułką lub na wolnych obrotach miksera.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok.23 cm) i wyrównaj powierzchnię. Układaj połówki śliwek (skórką do dołu) na wierzchu ciasta. Wstaw formę do pieca na 45 minut i piecz w temperaturze 180°C. Następnie wyjmij i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Gdy ciasto będzie już zimne, wyjmij śmietanę z lodówki i ubij ją na najwyższych obrotach miksera. Utrwal cukrem pudrem. Wykrawaj trójkąt ciasta, dekoruj go ubitą śmietaną i serwuj.