Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na słono. Z kiszoną kapustą jest pyszne, idealne do czerwonego barszczu. Przepis wygrzebany ze starych zapisków mojej mamy. Kiedyś piekła taki placek dość często.
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1654
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 39
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 168
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3040
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1654
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 39
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 168
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3040
Składniki
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. Gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać jajko, śmietanę, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać do ciasta ciepłą stopioną margarynę. Jeszcze raz wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na margarynie, dodać do niej kapustę i całość podsmażyć mieszając. Przyprawić do smaku. Kapustę zdjąć z ognia i wbić do niej surowe jajka, wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyrośniętym ciastem wylepić jej dno oraz brzegi do około 4 cm wysokości. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie o końce brzegów ciasta zwinąć na kapustę tak, aby była tylko częściowo przykryta ciastem. Przed pieczeniem brzegi ciasta posmarować lekko osłodzonym mlekiem. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 - 50 minut (piec do suchego patyczka).