Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na słono. Z kiszoną kapustą jest pyszne, idealne do czerwonego barszczu. Przepis wygrzebany ze starych zapisków mojej mamy. Kiedyś piekła taki placek dość często.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. Gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać jajko, śmietanę, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać do ciasta ciepłą stopioną margarynę. Jeszcze raz wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na margarynie, dodać do niej kapustę i całość podsmażyć mieszając. Przyprawić do smaku. Kapustę zdjąć z ognia i wbić do niej surowe jajka, wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyrośniętym ciastem wylepić jej dno oraz brzegi do około 4 cm wysokości. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie o końce brzegów ciasta zwinąć na kapustę tak, aby była tylko częściowo przykryta ciastem. Przed pieczeniem brzegi ciasta posmarować lekko osłodzonym mlekiem. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 45 - 50 minut (piec do suchego patyczka).