Pierogi z bobem
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi
- 1 kg bobu
- szklanka suszonych pomidorów
- mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub tyle ile lubimy
- sól
- wędzony boczek na skwarki
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi
- 1 kg bobu
- szklanka suszonych pomidorów
- mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub tyle ile lubimy
- sól
- wędzony boczek na skwarki

Etapy przygotowania
Umyty bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok 15 min. Wyrzucić na sito i przestudzić. Jeśli jest młodziutki nie trzeba obierać ze skórki. Rozgnieść dokładnie widelcem i dodać pokrojone drobno pomidory. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Dodać pieprz i sól. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części i wałkować na placki Z placków wykrawać krążki. Na krążki nakładać łyżkę farszu i zalepiać. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotować 3-4 minuty. Wyjmować pierogi na płaski półmisek. Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku. Smacznego. Porady Młody bób ma delikatną skórkę i łatwo się rozgniecie widelcem. Ze starszego bobu trzeba zdjąć skórkę, albo przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.

Przepis w Waszym wykonaniu (19)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 82

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16429
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 82

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16429



Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi
- 1 kg bobu
- szklanka suszonych pomidorów
- mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub tyle ile lubimy
- sól
- wędzony boczek na skwarki
Umyty bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok 15 min. Wyrzucić na sito i przestudzić. Jeśli jest młodziutki nie trzeba obierać ze skórki. Rozgnieść dokładnie widelcem i dodać pokrojone drobno pomidory. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Dodać pieprz i sól. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części i wałkować na placki Z placków wykrawać krążki. Na krążki nakładać łyżkę farszu i zalepiać. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotować 3-4 minuty. Wyjmować pierogi na płaski półmisek. Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku. Smacznego. Porady Młody bób ma delikatną skórkę i łatwo się rozgniecie widelcem. Ze starszego bobu trzeba zdjąć skórkę, albo przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.
Pych, wygladają jak malowane :)
Fajny farsz i pierogi jak zwykle ulepione misternie!
Pyszne jedzonko :)
Pomysłowe i apetyczne pierożki :)
Pyszotka;)