Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tej ilości mąki wyjdzie nam 5 pizz po 200 gram na pizzę. Pizza z tego ciasta jest pyszna. Zapraszam na film na yt
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 712
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 396
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 118
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 72
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 66
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 712
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 396
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 118
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 72
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 66
Składniki
Z drożdży zrobić zaczyn, czyli rozpuścić drożdże w 50 ml letniej wodzie ,dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Za mieszać i pozostawić przykryte do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski z mąką wsypać sól i zamieszać . Zrobić wgłębienie i wlać nasz zaczyn. Uwaga miska musi być duża ,gdyż potem ma nam wyrosnąć ciasto na pizzę.. Zaczyn zamieszać z mąką, dodać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto ,dodać nasz olej i dalej wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest mało elastyczne dodać ciut wody ,ale stopniowo ,aby nie przesadzić.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ,aż zrobi się dość elastyczne. Po dotknięciu ciasta palcem musi wracać do swojej pozycji wyjściowej. (zobacz filmik).
Dużą miskę smarujemy ciut olejem i wkładamy nasze ciasto na pizzę, przykrywamy ścierką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w domu jest zbyt zimno, to ciasto na pizzę będzie nam długo rosło. W takiej sytuacji nagrzać lekko piekarnik tak na 50 stopni chwilę, i wstawić do ciepłego piekarnika do wyrośnięcia. Ciasto już po godzinie powinno być wyrośnięte.
Po wyrośnięci ,ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na kilka małych bochenków. Z tego formujemy nasze pizze , ja z reguły robię na całą blachę. Już od ciebie zależy czy chcesz mieć na cieście grubym czy cienki i też jaką formę obierzesz. To jest pizza z mozzarella i anchois.
To jest pizza częściowo z bakłażanem a częściowo z cebulą.
A to pizza w formie serca na dzień matki.
A to baza pod pizzę na to kładę sos pomidorowy i moje ulubione dodatki. Każdy lubi inne pizze. Zapraszam do obejrzenia filmu krok po kroku jak robię ciasto na pizzę na mój kanał kuchni włoskiej na You Tube.