Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj przeprowadzę Was przez procedurę robienia ciasta na pizzę, użyję kilogram mąki, przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i niesamowicie smaczny. Z kilograma mąki wyjdzie 6 placków 300 gramowych. Z tego ciasta możecie również zrobić panini czy focaccię. Pizza z tego ciasta jest lepsza niż z pizzerii, domowa pizza za niewielkie pieniądze. Polecam serdecznie i zapraszam na film z przepisem :-) Przepis https://youtu.be/XZaJypL79e0
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 81
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 105
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 81
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 105
Składniki
Na początek do miarki należy wrzucić drożdże, cukier i wlać 700 ml. ciepłej wody, nie gorącej, tak około 30 stopni, całość dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą, następnie przygotujcie sobie większą miskę, przesypcie do niej mąkę i wlejcie wodę z drożdżami, całość delikatnie mieszamy, w trakcie dolewamy 40-50 ml. oliwy lub oleju i dalej wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, trwa to z reguły 2-3 minuty. Następnie po wierzchu polewamy resztą oliwy i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, dzięki temu ciasto się nie zeschnie i lepiej wyskoczy z miski. Teraz już przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto jeszcze wyrabiamy w misce zagniatając do środka, następnie po kilku minutach wyrzucamy na blat i porcjujemy po 300 gramów, blat podsypujemy mąką i formujemy placki, układamy na talerzach i przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane placki wkładamy do lodówki na 24 godziny do delikatnego wyrastania. Po tym czasie możemy już formować pizzę, na blat wysypcie mąkę i kaszę mannę, zdejmujemy placek z talerza i obtaczamy w mące i kaszy, delikatnie formujemy pizzę rozciągając, zapraszam na film z przepisem, tam dokładnie pokazuję jak się to robi :-) Już uformowaną pizzę otrzepujemy z nadmiaru mąki i kładziemy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy sos pomidorowy, ser i resztę składników które lubicie i blachę umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 250-320 stopni góra, dół bez termoobiegu i pieczemy aż boczki będą ładnie zarumienione. Nie podaję czasu pieczenia, ponieważ każdy piekarnik jest inny i wszystko zależy od temperatury w piekarniku. Im wyższa temperatura tym szybciej ciasto się upiecze, z reguły trwa to od 5 do nawet 10 minut. Polecam zawsze kontrolować stan zarumienienia boczków ciasta. Gotowe :-) Zapraszam serdecznie na film z przepisem :-) Smacznego !!!