Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas chyba lubi i pozwala sobie czasami na pizze ? Ja dzisiaj zaprezentuje ją trochę w innym wydaniu, zdrowszym ???? Zapytacie dlaczego akurat mąka orkiszowa ? Już wszystko tłumacze ???? Nasz organizm potrzebuje błonnika, który wspomaga pracę jelit a mąka orkiszowa jest bogata w błonnik. Orkisz również zapewnia nasycenie na długo, więc dłużej nie będziemy głodni. Oprócz błonnika mąka orkiszowa to źródło żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dodatkowo gluten w mące orkiszowej jest bardziej tolerowany niż w mące pszennej nawet dla osób, które mają problem z tolerancją glutenu. Ale koniec tej teorii, bierzemy się do działania ????
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 257
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 149
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 51
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 257
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 149
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 51
Składniki
Zrobienie ciasta na pizze zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Do małej miseczki dodajemy drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki, wszystko zalewamy 100 ml wody i energicznie mieszamy. Gdy na wierzchu pojawią się bąble/pianka to znaczy, że drożdże zaczęły swoją pracę. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min. Gdy już czas oczekiwania minie, zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie i jest gotowy do dalszego działania. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wody. Ciasto wyrabiamy ruchem zewnętrznym do środka ( zbieramy ciasto z zewnątrz do środka i ugniatamy). Staramy się doprowadzić ciasto do miękkiej konsystencji i gdy będzie odchodzić od rąk. Jeżeli ciasto lepi się do rąk to dodajemy mąki, jeżeli jest za twarde lub nie lepi się wcale dodajemy wody. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie części i odstawiamy na 20 min do lodówki pod przykryciem. Gdy ciasto już jest gotowe możemy zacząć myśleć nad ulubionymi składnikami. W moim przypadku była to żywiecka kiełbasa, pieczarki i ser mozzarella. Ale nie narzucam Wam składników