Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od lat robię to ciasto w innej formie, ale różnorodność to podstawa w kuchni i dlatego wpadłam na pomysł, aby tym razem zawinąć nadzienie w ciasto na pizzę. Rezultatem było cudownie smakujące ciasto ze śródziemnomorskim akcentem i soczystym nadzieniem z mięsa mielonego, papryki i sera feta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14946
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44742
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 683
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14946
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44742
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 683
Składniki
Obrac i posiekac cebule i zabki czosnku. Posiekac natke pietruszki i majeranek. Podsmayc mieso mielone, gdy zmieni kolor dodac cebule, nastepnie czosnek, jeszcze krótko podsmazyc i ostudzic.
W miedzyczasie pokroic marynowana papryke w paski o szerokosci ok.1 cm a ser feta w cienkie paski ok.5 mm. Lekko schlodzone mieso mielone doprawic sola, pieprzem, papryka, bulionem warzywnym i posiekanymi ziolami. Dodac creme fraiche. Wmieszac dwa jajka (odlozyc troche zóltka). Dodac make orzechowa.
Wylozyc podluzna foremke ciastem na pizze nie usuwajac papieru pergaminowego. Ciasto powinno wystawac na dluzszych bokach. Nakluc ciasto kilkakrotnie widelcem, umiescic jedna trzecia miesa w foremce a na nim paski sera feta.
Warstwe z serem feta przykryc jedna trzecia miesa. Ulozyc na wierzchu dwie warstwy pasków papryki i doprawic je odrobina proszku bulionu warzywnego. Reszte miesa wylozyc na papryke i wygladzic. Nadmiar ciasta ulozyc na nadzienie, posmarowac reszta zóltka i nakluc widelcem. Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 220° C (lub 200° C termoobieg)
Podawac bezposrednio po upieczeniu, wtedy smakuje najlepiej np. z zielona salata.