Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Ciasto z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 7666

Dodano:

Odsłon: 1690

Od lat robię to ciasto w innej formie, ale różnorodność to podstawa w kuchni i dlatego wpadłam na pomysł, aby tym razem zawinąć nadzienie w ciasto na pizzę. Rezultatem było cudownie smakujące ciasto ze śródziemnomorskim akcentem i soczystym nadzieniem z mięsa mielonego, papryki i sera feta.

Składniki

  • Składniki na foremkę 25 × 11,5 × 7 cm:
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta na pizzę (30 × 29 cm)
  • 1 słoik pieczonej i obranej papryki (waga po odsączeniu 310 g)
  • 180 g sera feta z ziołami
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orzechowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
  • 3-4 łyżki creme fraiche
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Przygotowanie

  1. Obrac i posiekac cebule i zabki czosnku. Posiekac natke pietruszki i majeranek. Podsmayc mieso mielone, gdy zmieni kolor dodac cebule, nastepnie czosnek, jeszcze krótko podsmazyc i ostudzic.

  2. W miedzyczasie pokroic marynowana papryke w paski o szerokosci ok.1 cm a ser feta w cienkie paski ok.5 mm. Lekko schlodzone mieso mielone doprawic sola, pieprzem, papryka, bulionem warzywnym i posiekanymi ziolami. Dodac creme fraiche. Wmieszac dwa jajka (odlozyc troche zóltka). Dodac make orzechowa.

  3. Wylozyc podluzna foremke ciastem na pizze nie usuwajac papieru pergaminowego. Ciasto powinno wystawac na dluzszych bokach. Nakluc ciasto kilkakrotnie widelcem, umiescic jedna trzecia miesa w foremce a na nim paski sera feta.

  4. Warstwe z serem feta przykryc jedna trzecia miesa. Ulozyc na wierzchu dwie warstwy pasków papryki i doprawic je odrobina proszku bulionu warzywnego. Reszte miesa wylozyc na papryke i wygladzic. Nadmiar ciasta ulozyc na nadzienie, posmarowac reszta zóltka i nakluc widelcem. Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 220° C (lub 200° C termoobieg)

  5. Podawac bezposrednio po upieczeniu, wtedy smakuje najlepiej np. z zielona salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 kwietnia Super. Uwielbiam takie mięsne zapiekanki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 marca Pieknie wyglada a przepis jest bardzo pomyslowy!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 22 marca Wow !
Jakie piękne ciasto.
Napracowała się Pani chyba ?
Efekt końcowy fantastyczny :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń