Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina w sosie grzybowym do delikatne mięso w wyrazistym sosie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie wytrawnego wina, delikatnej śmietanki i pieczarek idealnie komponuje się z cielęciną. Wystarczy zaledwie kilka podstawowych przypraw oraz łyżeczka natki pietruszki. To idealna propozycja na elegancki obiad lub uroczystą kolację. Całość przyrządzisz szybko i prosto. Podawaj z dodatkiem klusek, ziemniaków czy ryżu. Nie zapominaj też o lekkiej surówce.
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6545
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6545
Składniki
Cielęcinę pokrój w medaliony, a następnie w paseczki o grubości 0,5 cm. Dopraw je solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej masło i zrumień mięso ze wszystkich stron przez ok. 2 minuty. Zdejmij cielęcinę z patelni i odstaw.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj grzyby. Smaż całość przez 5 minut. Dodaj cielęcinę i wlej bulion razem z musztardą i liściem laurowym. Gotuj do miękkości mięsa.
W miseczce wymieszaj białe wino, śmietanę i mąkę. Wlej mieszaninę na patelnię i gotuj całość przez kilka minut.
Cielęcinę w sosie grzybowym podawaj na ciepło, posypaną natką pietruszki.