Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe danie na andrzejki jest pełne charakteru. Małe klopsiki, zanurzone w pomidorowym sosie z dodatkiem dużej ilości warzyw tworzą rozgrzewającą potrawę. Najlepiej smakuje gorący, podany z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8485
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 546
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8485
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 546
Składniki
W misce połącz mięso mielone, bułkę tartą, żółtka, posiekaną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Wyrób masę rękami. Formuj niewielkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na papierowy ręcznik.
Cebule pokrój w piórka, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, a ogórki w większą kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebule. Dodaj pieczarki i smaż aż odparują wodę. Mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Dorzuć paprykę i smaż 3-4 minuty.
Do garnka z warzywami dodaj ogórki konserwowe, passatę pomidorową, ketchup oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Delikatnie włóż do sosu podsmażone klopsiki. Duś pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły, a klopsiki dobrze się ugotowały.