Do góry

Dania główne Przepis na:

cordon bleu

cordon bleu

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 11920

Wspaniały kotlet po prostu, możemy również przyrządzić go z cielęciny lub schabu.

Składniki

  • 3 średnie filety z kurczaka, sól, pieprz
  • plasterki sera typu ementaler
  • plasterki szynki konserwowej
  • panierka: mąka, 2 jaja, tarta bułka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety rozbijamy dość cienko, uważajmy by nie porobić dziur, możemy się wspomóc folią lub delikatnie rozbijać zwilżonym tłuczkiem. Posypujemy solą, czarnym pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie na połowie kotleta układamy kolejno: plaster szynki, plaster sera, a na końcu znów plaster szynki.

    UWAGA: Wędlinę i ser trzeba dociąć by pasowały do połowy kotleta, jednocześnie zostawiając około 0,5 cm wolnej przestrzeni przy brzegach, zapobiegnie to wydostaniu się sera podczas smażenia.

    Kotleta składamy na pół, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajach, a na końcu obficie w tartej bułce.


    Smażymy (na oleju) na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń